dilluns, 3 d’octubre de 2016

LA MORT D'HIPÀTIA D'ALEXANDRIA


Hipatia o Hypatia, nascuda a Alexandria en una data imprecisa entre el 355 i el 370 va ser una dona avançada al seu temps, no només per destacar en els camps de la filosofia, les matemàtiques o l'astronomia; a més va exercir de tot això com a capdavantera i manifestant obertament que es negava a convertir-se al cristianisme.
Va dedicar gran part de la seva vida als estudis lògics i les ciències exactes, essent una destacada alumna neoplatònica i seguidora incondicional dels estudis astronòmics de Teó, el seu pare. Va aprofitar tots aquests coneixements per exercir de mestra en una selecta escola alexandrina. Allà va compartir els seus coneixements i els seus ensenyaments van arribar a cervells aristòcrates, cristians i pagans, va escriure sobre astronomia, geometria i àlgebra, va idear el primer astrolabi modern i també va dissenyar el primer densímetre del que es tenen referències. La veritat és que poques dones en aquesta època gaudien de tanta influència i ostentaven semblant saviesa en una Alexandria en la qual el paper de la dona estava en un segon pla.
Malgrat que Hipatia tenia excel·lents relacions amb les principals autoritats dels diferents ventalls socials d'aquell llavors, malauradament es va veure embolicada en una espiral conspiratòria que la va posar en el punt de mira. El corrent cristià, cada vegada més nombros i bel·ligerant, va emprendre una dura croada contra el paganisme i, especialment, cap al neoplatonisme, encapçalat per la pròpia Hipatia. A més, volien donar un cop d'efecte a Orestes, Perfecte Imperial d'Alexandria i amic íntim de la nostra desgraciada protagonista.

Al març de l'any 415, Hipàtia va ser segrestada cap el fosc, despullada i exposada a sacrifici a l'altar major del temple de Caesearum. Allà la van torturar amb sadisme, tallant la seva pell amb el tall d'una esmolada petxina i la van apallissar fins a acabar amb la seva vida. Després, van desmembrar el seu cos i es van endur les seves restes fins Cinaron, on van encendre una foguera i la van cremar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada