dimecres, 29 de juny de 2016

LA PORTADA IDEAL PEL NOSTRE LLIBRE


Al fil del meu últim post La portada com a element identificatiu, en aquesta ocasió aprofundiré en altres aspectes a tenir en compte a l'hora d'escollir una portada. Hi ha elements que el màrqueting editorial ha treballat durant anys i que els lectors han après a identificar.

Escollir una gamma de colors:
A ningú escapa que cada color pot transmetre una sensació determinada. Afecten a l'ànim de les persones i quan es tracta de consumir, una gran part del nostre instint es deixa portar per les nostres emocions. El blau, per exemple, representa puresa, confiança i seguretat; el vermell ho associem al coratge, a l'amor, la passió i el crim; el groc ens identifica amb la felicitat i l'optimisme. El verd inspira pau, frescor i creixement; el blanc ens transmet puresa i innocència, mentre el negre el podem associar al poder, l'elegància, el secret i el misteri.

Destacar un tipus de lletra:
Els processadors de textos actuals ens ofereixen centenars de possibilitats a l'hora de triar el tipus de lletra per a la nostra portada. La grafia del nostre títol és un element identificatiu, un ganxo més per traslladar a l'autor a una altra època o per submergir-lo en una història de passió, d'humor o assassinats.

Il·lustració i fotografia:
L'elecció dels elements visuals de la portada és un altre factor a tenir en compte. Cal no oblidar que l'ull humà és molt ràpid i els seus impulsos arriben al cervell abans que la pròpia racionalitat. No us ha passat mai, que heu anat a una botiga a comprar una cosa i heu comprat una altra que us ha cridat més l'atenció? Una imatge que identifiqui el contingut del nostre llibre és una manera eficaç d'arribar al subconscient del lector. Això sí, aquesta imatge s'ha de correspondre amb el contingut del llibre.

* * *

Cada gènere literari té el seu propi clixé i l'experiència ens demostra que aquests mecanismes de disseny solen funcionar. A més, resulta molt útil al lector perquè simplifica la seva recerca. Ell espera trobar un color, un tipus de lletra i aquest element identificatiu que està estretament lligat al seu target com a lector.

Posem diversos exemples d'aquest compendi d'elements incorporats a un gènere determinat i començarem pel més evident: la novel·la negra.
  

Prevalen els colors negres del misteri i del poder, amb el vermell del crim, de la passió; títols curts i impactants, lletres que destaquen i elements identificatius com una muntanya de sal, el canó d'una escopeta o els fils d'una titella. Personalment, sempre he trobat sublim la portada d'El Padrí.

La novel·la històrica té també uns estereotips molt marcats que funcionen des de fa molts anys. Tons torrats, marrons i ocres que ens transporten al passat; elements d'identificació visual: una espasa, un centurió o un religiós amb un llibre antic entre les mans. A més, el tipus de lletra està perfectament seleccionada i ens recorda gafríes utilitzades en altres èpoques.


Si ens fixem en els llibres inspiracionals o d'autoajuda, descobrirem que els patrons són força diferents als utilitzats per captar l'atenció dels lectors de novel·la. Les lletres són importants i els seus títols són com llums de neó per als nostres sentits. Pretenen arribar als lectors en forma de missatges que aquests necessiten percebre i els colors de la portada ens inspiren confiança, esperança i optimisme.


 Tots aquests tips ens seran útils per a ser identificables en una llibreria o en una web i seran una pre-sinopsi ràpida i eficaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada